In de media:

Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) heeft een uitspraak gedaan over de verlenging van Doel 1 en 2. Twaalf experts hebben van 14 tot 23 februari de installaties en de hele aanpak van het Long Term Operation (LTO)-project voor Doel 1 en 2 grondig nagekeken. Deze zogenoemde Salto-audit kwam er op vraag van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Het IAEA oordeelde dat ENGIE Electrabel de internationale standaarden naleeft, dat het “blijk geeft van een geïntegreerd risicobeheer op verschillende niveaus” en dat het “een volledig beeld heeft van het exploitatieproject en weet wat moet geanalyseerd worden”. Bovendien “neemt het bedrijf initiatieven om bij een personeelswissel de kennis die een vertrekkende werknemer heeft opgedaan over te dragen aan zijn opvolger. Het zal dit ook blijven doen”. Toch deden de experts van het IAEA vier aanbevelingen en omschreven ze negen verbeterpunten, met inbegrip van het verder aanpassen van het verouderingsbeheer.

Het FANC zal het volledige rapport publiceren van zodra het klaar is. Bij een volgende evaluatie, in maart 2019, zal het agentschap nagaan, of ENGIE Electrabel de opmerkingen ter harte heeft genomen. Dat gebeurde eerder ook al bij de verlenging van Tihange 1.

Meer weten: het artikel in De Tijd en het bericht van de FANC.

24.02.2017