Op 9 oktober lanceerde ENGIE Electrabel haar nieuw systeem van ‘crowdlending’ dat burgers de kans biedt om in Belgische windenergie te investeren.

Het initiatief blijkt een waar succes, want na minder dan een maand is het beoogde intekenbedrag van één miljoen euro al bereikt.

 

ENGIE Electrabel, de grootste groene elektriciteitsproducent van het land met een geïnstalleerd vermogen van 647 MW, biedt sinds oktober dit jaar een crowdlending’formule aan. Dit model van burgerparticipatie biedt particulieren de mogelijkheid om via een lening in windenergie te investeren. Geïnteresseerden kunnen een bedrag van 1.000, 2.000 of 3.000 euro investeren in Belgische windenergieprojecten van ENGIE Electrabel, met een verwacht brutorendement van 5% en voor een looptijd van maximum 5 jaar. Het nagestreefde intekenbedrag van 1 miljoen euro was snel bereikt. De inschrijvingen worden afgesloten op 11 november 2018.

 

Voor dit crowdlending project is ENGIE Electrabel in zee gegaan met het digitale investeringsplatform van Spreds. Dit platform staat garant voor een transparant aanvraagproces, vlotte verrichtingen en een snelle terbeschikkingstelling van het kapitaal.

 

Deze formule volgt de dynamiek van het initiatief dat in 2013 met de coöperatieve vennootschap Electrabel CoGreen werd opgezet. Bij dat project worden omwonenden uitgenodigd om mee te investeren in een windturbinepark dat zich in hun gemeente bevindt. Sinds de start van dit project hebben meer dan 2.000 omwonenden een totaalbedrag van 4 miljoen euro in lokale windenergie geïnvesteerd.

 

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “Met deze crowdlending formule bieden we burgers de mogelijkheid om te investeren in windturbineparken op Belgische bodem. Op die manier kunnen ze rechtstreeks meewerken aan een harmonieuze vooruitgang, gedragen door een steeds groenere energie die op lokale en participatieve leest is geschoeid. Het succes van ons crowdlending project in windenergie moedigt ons aan om die innovatieve weg te blijven bewandelen.”

 

Perscontact:

Anne-Sophie Hugé

0032 2 518 60 20

anne-sophie.huge@engie.com