ENGIE Electrabel SpaceBillboard jbcOp dinsdag 18 april was er een grote première op Cape Canaveral in Florida: voor het eerst werd een reclamebord de ruimte in gestuurd. Onderzoekers van de KU Leuven hadden het paneel ontworpen om hun minisatellietproject te financieren. ENGIE is een van de negen bedrijven die met hun logo op het bord staan.

Een origineel én Belgisch initiatief: op dinsdag 18 april werd op Cape Canaveral, de beroemde lanceerbasis in Florida, voor het eerst een reclamebord de ruimte in geschoten. Vier ruimtevaartonderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven hadden het schitterende idee om dit bord te lanceren en zo hun onderzoek naar een nieuw type satelliet, de CubeSat, te financieren.

De CubeSat is klein – niet groter dan een melkkarton – en heel licht. Het is een nanosatelliet, goedkoop om te bouwen en te lanceren. Met deze nieuwe generatie van satellieten willen vier Belgische onderzoekers het voor start-ups en universiteiten mogelijk maken om deel te nemen aan het ruimteonderzoek. Dat biedt vaak de mogelijkheid om nieuwe, innovatieve technologische oplossingen te testen.

ENGIE Electrabel staat op het bord

De opbrengst van het reclamebord dient voor de financiering van het onderzoek naar SIMBA, een CubeSat. De belangrijkste opdracht van SIMBA: de klimaatveranderingen onderzoeken en beter begrijpen en zo bijdragen aan de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen.

Op dinsdag 18 april werd het SpaceBillboard gelanceerd naar het internationaal ruimtecentrum ISS. Daar aangekomen zal een robotarm het bord de ruimte in duwen. Op een hoogte van 500 kilometer zal het bord dan 15 keer per dag rond de aarde draaien. Het wordt dus niet alleen het hoogste reclamebord ter wereld, maar ook het eerste dat zijn boodschap over de hele wereld uitdraagt!

ENGIE Electrabel SpaceBillboard jbcHet SpaceBillboard zal niet met het blote oog zichtbaar zijn vanaf de aarde, maar het publiek kan het bord wel constant volgen op de website van het project.

Onderzoek steunen

ENGIE heeft bijzonder veel belangstelling voor het onderzoek naar klimaatopwarming en broeikasgassen. De Groep wil immers leider worden in de energietransitie en streeft naar een vermindering van zijn CO2-uitstoot met 10% tegen 2020.

ENGIE Electrabel, van zijn kant, heeft in samenwerking met de belangrijkste universiteiten van België een onderzoeks- en innovatieprogramma uitgewerkt rond innovatie en onderzoek naar niet-verontreinigende technologieën. Om al deze redenen besliste ENGIE het CubeSat-project te steunen.

Meer weten: spacebillboard.com.