ENGIE Electrabel Ruien jbcZaterdag 3 juni worden de koeltoren en drie schoorstenen van de voormalige ENGIE Electrabel elektriciteitscentrale van Ruien tot ontploffing gebracht. Met het naar beneden halen van deze jarenlange bakens in het landschap zetten de huidige eigenaars een volgende stap naar een nieuwe duurzame economische ontwikkeling van het zo'n 80 hectare grote terrein.

Centrale Ruien aan de voet van de Kluisberg produceerde stroom van 1958 tot 2013 en groeide uit tot de grootste klassieke elektriciteitscentrale in België. Ze leverde een heel belangrijke bijdrage aan de bevoorrading van het elektriciteitsnet in ons land en zorgde voor een grote tewerkstelling.

De centrale gebruikte tijdens haar levensduur een diversiteit aan brandstoffen: steenkool, stookolie, aardgas… en ook diverse soorten biomassa, waarvoor ze een pionier was.

De centrale was ook uitgerust met verschillende installaties om haar impact op het milieu te beperken. Stof (vliegassen), stikstof en zwavel werden bijvoorbeeld uit de rookgassen verwijderd. Grote hoeveelheden van de vliegassen van centrale Ruien vonden een toepassing in de productie van cement, beton en straatklinkers.

ENGIE Electrabel wenst de nieuwe eigenaars, die het terrein, de gebouwen en de installaties na de sluiting van de centrale enkele jaren geleden kochten, veel succes met de verdere uitwerking van hun toekomstplannen voor de site.

De nieuwssite Deredactie.be kijkt in een prachtig, rijk geïllustreerd dossier terug op de geschiedenis van de centrale met getuigenissen van verschillende werknemers. Lees het hier.

Bekijk hier de voorbereiding van de ontploffing en hier de beelden van de ontploffing.

02.06.2017