ENGIE Electrabel Thierry Saegeman jbcIn een interview met De Standaard heeft Chief Nuclear Officer Thierry Saegeman het over de maatregelen die de nucleaire veiligheidscultuur in de kerncentrales moeten versterken.

“ENGIE Electrabel wil het vertrouwen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), het parlement en bij uitbreiding iedereen terugwinnen”, aldus Chief Nuclear Officer Thierry Saegeman. “Dat vertrouwen was afgenomen en we zetten alles op alles om het terug te winnen. Er zijn voortdurend punten waarop we het nog beter kunnen doen, dat signaal hebben we heel goed begrepen.”

Nucleaire veiligheid is onvoorwaardelijke prioriteit

Hij stelde vast dat, alhoewel het FANC zich ongerust toonde over de nucleaire veiligheidscultuur, er op geen enkel ogenblik gevaar was voor de werknemers en de omwonenden. “Maar toegegeven, ook al waren er geen ernstige incidenten, het is duidelijk dat we alle teams opnieuw moeten mobiliseren rond onze onvoorwaardelijke prioriteit: nucleaire veiligheid.”

Daarom neemt ENGIE Electrabel een hele reeks maatregelen die de nucleaire veiligheidscultuur moeten verbeteren. Als voorbeeld haalt hij het actieplan CORE (COmmon REsponsibility) aan.

Lees het volledige interview in De Standaard.

Minister van Binnenlandse Zaken in Tihange

ENGIE Electrabel Jan Jambon Tihange jbcVorige week beantwoordde Isabelle Kocher (CEO ENGIE) vragen van de leden van de subcommissie Nucleaire Veiligheid. In een gesprek met enkele kranten herinnerde Isabelle Kocher eraan dat de kwaliteit van Electrabel als nucleair operator wereldwijd wordt erkend.

Gisteren kwamen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de commissieleden poolshoogte nemen in de kerncentrale van Tihange. Ze stelden vast dat het LTO-programma (Long Term Operation) voor Tihange 1 goed opschiet.

Overigens, ter gelegenheid van het bezoek aan de centrale van Tihange, heeft Philippe Van Troeye (CEO ENGIE Electrabel) geantwoord op de vragen van de journalisten. Volgens hem biedt het bezoek de mogelijkheid aan de parlementsleden om de realiteit te zien van de 600 miljoen euro investeringen in de bouwwerken. Het bezoek gaf ook de mogelijkheid om de Duitse media te beantwoorden op hun bezorgdheden over de toestand van de centrales. Onze CEO vermeldt dat het aantal INES-incidenten de voorbije jaren daalden en dat in 2016 de beschikbaarheid van de centrales 80% heeft bereikt. Voor Philippe Van Troeye is het mogelijk om de centrales na 2025 langer open te houden, andere landen doen dit al maar hij herinnert eraan dat België een visie op energie moet hebben.

01.02.2017