Van 1905 tot vandaag

De oorsprong van de geschiedenis van Electrabel gaat terug tot het begin van de vorige eeuw. Op 8 augustus 1905 wordt ze opgericht onder de naam ‘Electriciteitsmaatschappij der Schelde (Société d’Électricité de l’Escaut)’. Ze groeide na tal van fusies uit tot het belangrijkste energiebedrijf in België. Sinds 10 juli 1990 draagt ze de naam Electrabel en sinds 10 juli 2007 is ze een 100% dochter van ENGIE, een wereldspeler in de energiesector. ENGIE Electrabel, de nieuwe merknaam sinds 2016, bereidt zich voor om een leidende rol in de energietransitie te spelen.

Meer dan 100 jaar ervaring
Meer dan 100 jaar ervaring

Beknopt overzicht

1905

Uit een aantal kleinere elektriciteitsbedrijven wordt op 8 augustus 1905 de “Electriciteitsmaatschappij der Schelde” opgericht, de juridische voorvader van Electrabel.

1956-1976

In 1956 komt de “Verenigde Energiebedrijven van het Scheldeland“ tot stand (Ebes): het is een fusie tussen de Electriciteitsmaatschappij der Schelde en een drietal andere vennootschappen.

In 1966 komt Intercom, dat het centrale gedeelte van het land bedient, tot stand: ook dit is een fusie tussen verschillende elektriciteitsbedrijven met aan de oorsprong de Société Intercommunale Belge d’Electricité opgericht in 1901.

Tussen 1956 en 1976 fuseren 49 kleinere elektriciteits- en aardgasondernemingen tot drie grote: Ebes, Intercom en Unerg.

1972

De pompcentrale Coo komt in dienst, een unieke hydraulische installatie in gesloten circuit.

1975-1985

De kerncentrales van Doel en Tihange komen in dienst en wekken vanaf 1985 meer dan de helft van de Belgische elektriciteit op.

1990

De buitengewone algemene vergaderingen van Ebes en Intercom keuren op 10 juli 1990 hun hergroepering in één privé-onderneming goed, waarbij op termijn de activiteit van Unerg ingebracht wordt. Ebes wordt bij die gelegenheid omgedoopt tot Electrabel.

1994

De eerste STEG centrale (stoom- en gasturbine in gecombineerde cyclus) van Electrabel treedt in dienst te Drogenbos. Electrabel wordt één van de wereldleiders op het vlak van technologie op basis van gasturbines.

1998

Aansluitend op haar openbaar bod, verwerft SUEZ alle nog uitstaande aandelen in de Generale Maatschappij van België, hoofdaandeelhouder van Tractebel die op zijn beurt hoofdaandeelhouder is van Electrabel. De Generale Maatschappij van België zal in 2003 fuseren met Tractebel om SUEZ-Tractebel te worden.

2000

De activiteiten van de onderneming, die met energietrading zijn uitgebreid, nemen een Europese dimensie. Electrabel heeft filialen in Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Polen, Hongarije en Duitsland. Ze sluit overeenkomsten met lokale energieondernemingen.

2001

Electrabel opent op 3 april in Schelle haar eerste windturbinepark. Het bestaat uit drie windturbines van elk 1,5 MW.

2007

Na de lancering van een openbaar uitkoopbod op de Electrabel-aandelen die nog niet in bezit zijn van de Groep, wordt SUEZ voor 100% eigenaar van Electrabel. Een gevolg is dat na 17 jaar de notering van het aandeel Electrabel geschrapt wordt van Euronext Brussel.

2008

De algemene vergaderingen van aandeelhouders van Gaz de France en SUEZ keuren het fusieproject tussen de twee groepen goed. De oprichting van de nieuwe Groep GDF SUEZ, een wereldleider in energie en energiediensten, gaat gepaard met een nieuwe organisatie die de activiteiten van de twee groepen samenbrengt en herverdeelt.

De nv Electrabel blijft een aparte juridische entiteit. Haar activiteiten uitgevoerd onder het merk Electrabel, Groep GDF SUEZ, beperken zich tot de regio Benelux.

2009

Met de oprichting van ORES, unieke operator verantwoordelijk voor het beheer en de uitbating van de distributienetten voor elektriciteit en aardgas in Wallonië, oefent Electrabel geen operationele distributieactiviteiten meer uit in Wallonië. De onderneming volgt zo eenzelfde schema als in 2005 in Vlaanderen met de oprichting van Eandis, en in 2006 in Brussel met de oprichting van BNO (Brussels Network Operator).

2013

Electrabel richt de cooperatieve vennootschap Electrabel CoGreen op die omwonenden de mogelijkheid biedt om te investeren in lokale windparken.

2015

GDF SUEZ verandert van naam en wordt ENGIE. De Groep beslist ook om haar merkenportefeuille te reorganiseren om meer coherentie te bereiken en meer duidelijkheid te scheppen. De merkenstrategie ontplooit zich vanaf nu rond een eenvoudig concept: ENGIE, One Company, One Brand. In dat kader zal ENGIE het unieke merk worden voor de meerderheid van de activiteiten van de Groep.

2016

Electrabel wordt ENGIE Electrabel. In de context van de energietransitie, wil de onderneming onder deze nieuwe merknaam haar klanten begeleiden.

U wil er meer over weten?