Meer groene energie produceren

Energie produceren zonder CO2-uitstoot, dat is de uitdaging. Om die ambitieuze doelstelling van de energietransitie te halen, moeten we de productie van groene energie fors opvoeren. In afwachting daarvan is een strategische energiemix ons krachtigste wapen om de bevoorradingszekerheid veilig te stellen.

1ste producent van groene energie in België
1ste producent van groene energie in België

Verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie

ENGIE Electrabel is de grootste groenestroomproducent van België. We investeren al jarenlang stevig in lokale hernieuwbare energie. In 2016 produceerden onze 567 MW aan biomassa, wind, waterkracht en zonne-energie groene energie voor 660 000 gezinnen. Met een portefeuille aan offshore en onshore windprojecten zal deze hoeveelheid de komende jaren stelselmatig uitbreiden.
Hernieuwbare energie bij ENGIE

Hernieuwbare energie bij ENGIE

ENGIE breidt haar productiepark voortdurend uit met hernieuwbare energie. De ontwikkeling van deze koolstofvrije technologieën is een essentieel element in de strategie van de Groep.

Meer weten
Wind bij ENGIE Electrabel

Wind bij ENGIE Electrabel

ENGIE Electrabel heeft 38 windparken met 153 windturbines die een gezamenlijke capaciteit hebben van 331 MW (juni 2018).

Meer weten
Biomassa bij ENGIE Electrabel

Biomassa bij ENGIE Electrabel

De 100%-biomassacentrales van Rodenhuize (Max Green) en Les Awirs vertegenwoordigen een capaciteit van 285 MW.

Meer weten
Waterkracht bij ENGIE Electrabel

Waterkracht bij ENGIE Electrabel

De 10 riviercentrales en stuwdamcentrales van ENGIE Electrabel zijn goed voor een vermogen van 22 MW.

Meer weten
Zonne-energie bij ENGIE Electrabel

Zonne-energie bij ENGIE Electrabel

Het productiepark van ENGIE Electrabel omvat 12 fotovoltaïsche installaties bij industriële klanten. Ze produceren 5 MW.

Zonnepanelen installeren

De energiemix als garantie voor de bevoorradingszekerheid

Onze opdracht is het garanderen van de bevoorradingszekerheid van onze klanten tegen een concurrerende prijs en met een zo beperkt mogelijke milieu-impact. Ons gediversifieerde productiepark bestaat uit gascentrales, kerncentrales en installaties die hernieuwbare energie opwekken. Die complementariteit zorgt ervoor dat we op elk ogenblik elektriciteit kunnen produceren.

Gascentrales

Gascentrales

Onze stoom- en gascentrales (STEG) draaien op aardgas. Ze halen een rendement van meer dan 56%, waardoor hun CO2-uitstoot beperkt blijft.

In België tellen we 7 warmtekrachtkoppelingseenheden bij industriële klanten. Deze installaties zetten 85% van de brandstofenergie om in elektriciteit en warmte.

Meer weten
Kernenergie

Kernenergie

Kernenergie eist een belangrijke plaats op in onze energiemix. Zij is goed voor 60% van onze productiecapaciteit.

Meer weten
Energiemix

Energiemix

De lokale energiemix van ENGIE Electrabel bestaat uit hernieuwbare energie (wind, biomassa, water, zon), gas, kernenergie en energieopslag.

Meer weten

Energieopslag ter ondersteuning van groene energie

Onze schoonste energie halen we uit wind en zon. Hernieuwbaar en onuitputtelijk, maar helaas ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Windturbines en zonnepanelen werken bijgevolg op wisselende tijdstippen en ook niet noodzakelijk op de beste tijdstippen.

Om de verdere groei van deze energiebronnen te ondersteunen, moeten we op zoek gaan naar middelen om geproduceerde energie op te slaan om ze op een later tijdstip te kunnen gebruiken wanneer er vraag naar is.

Spaarbekken

Spaarbekken

Een spaarbekkencentrale is momenteel de enige manier om energie op grote schaal op te slaan. In België is de centrale van Coo van cruciaal belang voor het netevenwicht.

Meer weten
Power to Gas

Power to Gas

Het Power to Gas systeem zet overtollige elektriciteit om in waterstof of synthetisch methaangas. In Duinkerken experimenteert ENGIE al met de toepassing van dit procedé.

Meer weten
Energieatol

Energieatol

Het concept van de energieatol op zee leunt aan bij dat van een spaarbekkencentrale, maar dan op volle zee. Dit project bevindt zich nog in de embryonale fase.

Een energieatol voor de Belgische kust?

U wil er meer over weten?