Warmte en elektriciteit

Na kernenergie is aardgas de belangrijkste energiebron in ons productiepark. Het is de brandstof voor onze STEG-centrales en voor onze warmtekrachtkoppelingseenheden, een technologie die we aanbieden aan onze industriële klanten die warmte voor hun processen nodig hebben.

Onze gascentrales

Stoom- en gascentrales

Stoom- en gascentrales

STEG-centrales met een capaciteit van 2 136 MW

Meer weten over STEG-centrales
Warmtekracht

Warmtekracht

7 warmtekrachteenheden met een capaciteit van 456 MW

Ontdek ons aanbod warmtekracht
Hoogovengas

Hoogovengas

1 centrale met een capaciteit van 315 MW

Centrale Knippegroen opent haar deuren

Stoom- en gasturbines: efficiënt en flexibel

Vanaf medio jaren 1990 heeft ENGIE Electrabel geïnvesteerd in STEG-centrales (stoom-en gasturbines) die met aardgas worden gestookt. De 5 STEG-centrales van ons productiepark ontwikkelen samen een totaal vermogen van 2 136 MW.

Deze centrales combineren een gasturbine met een klassieke thermische centrale om elektriciteit te produceren. Ze halen een rendement van meer dan 56%, wat voor minder CO2-uitstoot zorgt. We werken nauw samen met de fabrikanten om ze nog flexibeler te maken en ze als back-upeenheden voor hernieuwbare energie in te schakelen.

Warmtekrachtkoppeling: onze klanten als partner

Bij warmtekrachtkoppeling wordt er in één en dezelfde installatie gelijktijdig warmte en elektriciteit geproduceerd. Het gaat daarbij in eerste instantie om warmteproductie en daarna om elektriciteitsproductie.

Ons productiepark telt 7 warmtekrachtkoppelingseenheden met een totaal vermogen van 456 MW. Deze installaties, die 85% van de brandstofenergie in elektriciteit omzetten, staan opgesteld in vestigingen van klanten met een grote behoefte aan industriële warmte (zoals bijvoorbeeld bij chemische bedrijven in de Antwerpse haven).

We blijven deze partnerschappen verder ontwikkelen en onze ervaring in dit domein ter beschikking stellen van onze professionele klanten. Elke warmtekrachtkoppelingseenheid wordt op maat en volledig in het teken van de behoeften van de klant ontworpen.

Hoogovengas

Behalve aardgas gebruikt Electrabel nog andere gasvormige brandstoffen in haar productiepark. De klassieke centrale van Knippegroen (315 MW) verbrandt niet alleen hoogovengas van ArcelorMittal, maar recupereert ook convertorgas van de staalfabriek. Een project dat onze bereidheid aantoont om partnerschappen met onze klanten te sluiten en samen naar maatoplossingen te zoeken.

Hoe werkt een Steg-centrale?

schema steg nl

 

Wist u dit? Rond de STEG-centrales van Saint-Ghislain en Herdersbrug valt er geen enkele hoogspanningslijn of -mast te bespeuren. Alle kabels liggen ondergronds. 

Ontdek meer over de manieren waarop wij elektriciteit produceren in onze brochure Elektriciteit produceren.

U wil er meer over weten?

De wereld van de energie

De wereld van de energie

Ontdek ons laatste nieuws
Jouw huis nog slimmer en comfortabeler

Jouw huis nog slimmer en comfortabeler

Welkom op onze blog
# Lokaal producent - De energiemix

# Lokaal producent - De energiemix

Biomassa
Windenergie
Waterkracht
Kernenergie
   Doel
   Tihange
   Veiligheid
   Milieu
   Projecten
Gas

Home