Het dak van de ENGIE Tower in Brussel heeft nieuwe huurders. 60.000 bijen hebben zich gevestigd in drie korven die deel uitmaken van het programma voor de bescherming van de natuur en de biodiversiteit van de Groep ENGIE. Dat zal voor heel wat gezoem zorgen!

ENGIE Tower Brussels bijen abeilles jbcHet is intussen oud nieuws: er is grote bijensterfte. Als het lot van de bijen niet ernstig wordt genomen, zouden ze op de lijst met bedreigde diersoorten terecht kunnen komen. In Belgiƫ is 42% van de bijenpopulatie verdwenen. Een verontrustend fenomeen dat een impact zou kunnen hebben op onze voeding. Zonder bijen geen fruit, geen groenten, geen granen... Erger nog, volgens onderzoekers van Harvard zou het verdwijnen van de bijen het sterftecijfer bij de mens met 2,7% per jaar kunnen doen toenemen, wat overeenkomt met 1,42 miljoen overlijdens. Het is dus tijd voor actie.

De biodiversiteit bestuderen

Om het uitsterven van de bijen een halt toe te roepen, is het belangrijk om hen opnieuw een bevorderlijk milieu te bieden en het gebruik van pesticiden te verminderen, maar ook om nieuwe kolonies uit te zetten. Dat is de optie waar ENGIE Electrabel voor koos: drie korven met bijna 60.000 bijen werden op het dak van haar hoofdgebouw in Brussel geplaatst, in samenwerking met Apiterra, specialist in het installeren van bijenkorven bij bedrijven.

De bijen zullen zorgen voor de bestuiving van miljarden bloemen per jaar, maar ook dienen om de biodiversiteit van planten te bestuderen. Dit zal gebeuren door middel van een regelmatige monitoring van de pollen die de bijen verzameld hebben. Wetenschappers kunnen zo maatregelen voor verbetering identificeren in geval van problemen.

Bijen, maar ook slechtvalken, kraanvogels...

Al meerdere jaren staat bijdragen aan de strijd tegen de achteruitgang van de biodiversiteit centraal in de activiteiten en de ontwikkeling van nieuwe projecten bij de Groep ENGIE. Tot deze projecten behoren naast de nieuwe bijenkorven ook de installatie van nestkastjes voor slechtvalken op koeltorens van elektriciteitscentales en de creatie van ecologische vijvers voor vogels in de nabijheid van het windmolenpark van Grune.

Bij al deze concrete projecten laat ENGIE zich begeleiden door experts die inzicht geven in de juiste milieuvriendelijke maatregelen.

Wil je de nieuwe bewoners van de ENGIE Tower zien? Bekijk dan de video.

30.05.2016