Nu de Olympische Spelen achter ons liggen, is het aan de Paralympische Spelen om Rio in te palmen. België stuurt een delegatie van 29 atleten met flink wat medaillehoop. Onder hen Tim Celen, die dit jaar door ENGIE onderscheiden werd als ‘Talent of the year’.

Belgian Paralympic Committee jbcDe Paralympische Spelen van 7 tot 18 september plaats in Rio. In de nasleep van het dopingschandaal in de Russische delegatie, kreeg het Belgian Paralympic Committee (BPC) de mogelijkheid om meer atleten naar Brazilië te sturen. Met 29 zullen ze de kleuren van België verdedigen in acht verschillende disciplines. De de medaillekansen zijn zeer groot!

Met Michèle George, Marieke Vervoort, Peter Genyn en Joachim Gérard heeft het Belgische team maar liefst vier regerende wereldkampioenen in haar rangen! Laurens Devos, Florian Van Acker en het Belgische bocciapaar (een balsport die vergelijkbaar is met petanque) waren in 2015 Europees kampioen. Kortom, na de zeven medailles van Londen 2012, waaronder drie gouden, koesteren de Belgen de ambitie om er met acht naar huis terug te keren!

ENGIE aan de zijde van atleten met een handicap

ENGIE moedigt personen met een handicap aan te sporten en begeleidt topatleten in de aanloop naar hun grote internationale competities, zoals de Paralympische Spelen. Sinds 2003 steunden we bijna 7.000 sporters met een handicap en namen we bij de Groep 6 atleten in dienst. Drie van hen waren er trouwens bij op de Paralympische Spelen van Londen. Bovendien nemen veel medewerkers van ENGIE deel aan de acties van het BPC.

ENGIE Talent of the Year 2016 in Rio

Elk jaar reikt ENGIE de trofee ‘Talent of the Year’ uit aan een jonge atleet met een handicap. In 2016 ging deze onderscheiding naar Tim Celen (wielrennen). Hij zal in Rio deelnemen aan zijn eerste Paralympische Spelen, hij is immers een van de 29 geselecteerde atleten! Tim Celen (klasse T2, tricycle) eindigde 5de op de wegrit van het Wereldkampioenschap van 2015). De jonge atleet (18 jaar) uit Ham zal in Brazilië deelnemen aan de wegwedstrijden (tijdrit en wegrit).

29 geselecteerde Belgische atleten

Naast Tim Celen nemen nog 28 Belgische atleten het vliegtuig naar Rio. Dit is de volledige lijst van atleten die de kleuren van ons land zullen verdedigen op de Paralympische Spelen:

- Kris Bosmans, wielrennen (weg en piste)
- Tim Celen, wielrennen (weg)
- Pieter Cilissen, boccia
- Jean-François Deberg, wielrennen (weg)
- Sven Decaesstecker, zwemmen
- Mike Denayer, rolstoeltennis
- Laurens Devos, tafeltennis
- Livia De Clerq, atletiek
- Kirsten De Laender, boccia
- Michelle Franssen, zwemmen
- Peter Genyn, atletiek
- Michèle George, paardrijden
- Joachim Gerard, rolstoeltennis
- Christophe Hindricq, wielrennen (weg)
- Griet Hoet (piloot: Anneleen Monsieur), wielrennen (weg en piste)
- Marc Ledoux, tafeltennis
- Joyce Lefevre, atletiek
- Maarten Libin, zwemmen
- Mathieu Loicq, tafeltennis
- Basile Meunier, zwemmen
- Barbara Minneci, paardrijden
- Diederick Schelfhout, wielrennen (weg)
- Florian Van Acker, tafeltennis
- Yannick Vandeput, zwemmen
- Jonas Van De Steene, wielrennen (weg)
- Eveline Van Looveren, paardrijden
- Ciska Vermeulen, paardrijden
- Marieke Vervoort, atletiek
- Kenneth Verwimp, boccia

Je kunt hun prestaties in Brazilië op de voet te volgen via de site www.paralympic.be of op de Facebook en Twitter pagina’s van het BPC.

Ontdek ook de video.

Veel succes allemaal!

31.08.2016