Sinds 31 maart kan op de website www.valkenvooriedereen.be de ontwikkeling van twee nesten van die vogelsoort in Brussel direct worden gevolgd. Dit is de twaalfde editie van de actie Valken voor iedereen. Een actie die ENGIE vanaf het begin ondersteunt en waarover u hier meer te weten komt.

ENGIE Electrabel Valken voor iedereen Faucons pour tous jbcSlechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld: ze kunnen zich op een prooi storten met een snelheid van bijna 400 km/u! Nadat ze in de loop van de jaren 1970 in de meeste streken van Europa waren uitgeroeid, zijn ze in 1994 opnieuw bij ons komen nestelen, in de top van een van de koeltorens van de kerncentrale van Tihange.

In 2004 installeerde zich wonderlijk genoeg een koppel op de top van de Sint-Michiels- en Goedelekathedraal in het hart van Brussel. Verleden jaar nestelden maar liefst 12 koppels op verschillende plaatsen in onze hoofdstad. Hoeveel zullen er dit jaar zijn?

Een observatieblog

De terugkeer van deze schitterende roofvogel naar Brussel viel samen met de opstart van het project Valken voor iedereen, onder leiding van Didier Vangeluwe, ornitholoog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Het principe? Via de observatieblog www.valkenvooriedereen.be kan de ontwikkeling van het nest in de Sint-Michiels- en Goedelekathedraal op de voet worden gevolgd. Het vrouwtje nestelt sinds 2006 in de kathedraal en heeft er tot op vandaag 36 jongen uitgebroed. Het mannetje is op de kathedraal geboren in 2008. Het is in 2011 teruggekeerd en paart dus al vijf jaar met zijn moeder. Dat is uitzonderlijk.

Al even uitzonderlijk is dat het vrouwtje dit jaar vijf mooie baksteenrode eieren heeft gelegd. Het eerste jong is op 9 april uitgekomen! Sinds 31 maart en gedurende zeven weken wordt de ontwikkeling van het nest dag en nacht in hoge definitie en rechtstreeks uitgezonden op de website. Er is eveneens een observatiepost ingericht aan de voet van de kathedraal. Van dinsdag tot zondag geven ornithologen daar tussen 12 en 18 uur meer uitleg. Nieuw dit jaar is dat op de observatieblog tegelijk en volgens hetzelfde principe het nest kan worden gevolgd van het koppel dat zich op de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe heeft geïnstalleerd.

Steun gedurende meer dan 20 jaar!

In 1994 hebben Electrabel en het Interventiefonds voor Roofvogels een project opgestart om de terugkeer naar Belgi├ź van de slechtvalk te bevorderen. Sindsdien zijn onze elektrische centrales voorzien van nestkastjes aan de muren van de koeltorens en schoorstenen.

Sinds de opstart van het project worden er steeds meer eieren met succes uitgebroed in de Belgische centrales. Daarnaast steunt de Groep ENGIE vanaf het begin ook het project Valken voor iedereen, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Meer weten: de projecten die aan de bescherming van de biodiversiteit en het milieubehoud zijn gewijd.

15.04.2016