Het is ondertussen een jaarlijkse traditie na afloop van de zomervakantie. De kerncentrales van Doel en Tihange publiceerden zopas hun milieuverklaring 2017. Heb je niet altijd een even duidelijke kijk op nucleaire technologie en op de uitdagingen en het belang van kernenergie? Dan kunnen deze rapporten je al een heel stuk wijzer maken.

ENGIE Electrabel kerncentrale van Tihange centrale nucléaire de Tihange jbcElk jaar brengen de kerncentrales van Doel en Tihange hun milieuverklaring uit. De bedoeling is om in alle transparantie de cijfers en resultaten van het voorbije jaar op een rijtje te zetten en de doelstellingen voor de toekomst toe te lichten. Worden deze cijfers gecontroleerd en gevalideerd door een onafhankelijk organisme? Dat spreekt voor zich.

Wat staat er te lezen in deze verklaringen?

De milieuverklaringen zijn voor iedereen toegankelijk en spelen volledig open kaart. Iedereen die benieuwd of geboeid is, kan er antwoorden in vinden over de werkomgeving en de veiligheidsmaatregelen voor het personeel, de werking van de centrale, de productiecapaciteit, de nieuwe installaties, het beheer van radioactief afval of de actieplannen gericht op verdere verbetering op dat vlak.

Wist je bij voorbeeld dat in 2016 de kerncentrale van Doel instond voor 38% van alle elektriciteit die ENGIE Electrabel produceerde in België en slechts verantwoordelijk was voor om en bij de 0,015% van de CO2 emissie? Dat het management van Doel regelmatig de Nederlandse gemeenten bezoekt om informatie te geven over de kerncentrale? Dat de CO2-uitstoot van een kerncentrale te vergelijken is met die van een waterkrachtcentrale of een windmolenpark, namelijk 29 gram CO2 per geproduceerde kilowattuur?

Vraag je je af of de kerncentrales radioactieve stoffen lozen of hoeveel ENGIE investeert in de verlenging van de levensduur van de centrales? Ook dat verneem je in deze rapporten.

Milieucertificeringen en milieuverplichtingen

De centrales van Doel en Tihange verkregen een Europese EMAS-registratie (Eco Management en Audit Scheme) en zijn ISO 14001-gecertificeerd. Bijgevolg zijn ze lang niet aan hun eerste milieuverklaring toe. De Europese registratie legt die verplichting sinds vele jaren op met het oog op een permanente evaluatie en verbetering van de milieuprestaties van de centrales.

Milieuzorg en transparantie staan dan ook centraal in het beheer van elke site. Peter Moens, directeur van de kerncentrale van Doel, bevestigt dat engagement: “Veiligheid in al zijn aspecten en in alle domeinen blijft onze absolute prioriteit. Tegelijk is de bescherming van het milieu bepalend voor al onze strategische keuzes en al onze operationele beslissingen.”

Zijn collega van de centrale van Tihange, Jean-Philippe Bainier, treedt hem bij in die opdracht: “Als industriële speler is het onze plicht om duurzaam te functioneren. Niet alleen op het vlak van menselijke en materiële veiligheid, maar ook op het vlak van zorg voor het milieu.”

Zin om er meer over te weten?

De volledige verslagen vind je op :
09.10.2017